Buitenmuur waterdicht maken

Buitenmuur waterdicht makenDoorslaand vocht is een zeer vervelend en jammer genoeg vaak voorkomend probleem. De oorzaak van dit probleem is in het merendeel van de gevallen terug te vinden in een aangetaste buitenmuur die aldus niet langer waterdicht is. Dat is een groot probleem, in het bijzonder wanneer de buitenmuur zich aan de regenkant van de woning bevindt. De neerslag die er dan met de nodige regelmaat tegenaan slaat kan zich immers op bijzonder eenvoudige wijze een weg naar binnen banen met alle vervelende gevolgen van dien. De buitenmuur waterdicht maken hoeft niet echt een groot probleem te zijn, maar toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar u maar beter rekening mee kunt houden. Wij hebben alle nuttige informatie met betrekking tot uw buitenmuur waterdicht maken alvast even uitgebreid op deze pagina op een rijtje gezet.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

We hebben het eigenlijk in de inleiding van deze pagina reeds grotendeels aangegeven, maar het loont de moeite om nog even dieper in te gaan op de exacte manier waarop doorslaand vocht ontstaat. Naarmate een buitenmuur ouder wordt is het mogelijk dat er schade aan ontstaat. Het kan hierbij niet alleen gaan om schade aan de stenen, maar ook aan bijvoorbeeld het voegwerk. Dergelijke schade vormt niet alleen een probleem op visueel vlak, daarnaast kan het ook een impact hebben op de leefomstandigheden in huis. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat doorslaand vocht een zeer negatieve impact kan hebben op de luchtkwaliteit in de woning. Het is dan ook onnodig om te zeggen dat het van het grootste belang is dat dit type vochtprobleem zo snel mogelijk en in de kern wordt aangepakt.

Renovatie van de buitenmuur nodig?

Bovenstaande is eenvoudig gezegd, maar hoe moet een buitenmuur waterdicht maken nu precies gebeuren? Wel, in principe bestaat de oplossing voor dit probleem uit twee delen. In eerste instantie moet er voor worden gekozen om de buitenmuur in kwestie aan een grondige controle te onderwerpen. Deze controle moet uiteindelijk duidelijk maken of de schade waarvan sprake is eenvoudig kan worden verholpen of niet. Is dat het geval, dan kan een (kleinschalige) renovatie van de gevel wonderen doen. Helaas zal dit niet altijd een optie zijn en is het mogelijk dat er bijvoorbeeld een compleet nieuwe gevelbekleding dient te worden gerealiseerd. In beide situaties dienen deze werkzaamheden eerst te gebeuren vooraleer er verder kan worden gegaan naar de tweede stap.

Met bovenstaande willen we benadrukken dat een buitenmuur waterdicht maken door er een impregneerlaag op aan te brengen in principe geen enkele zin heeft wanneer de schade in eerste instantie niet wordt opgelost. Dit heeft alles te maken met het feit dat de impregneerlaag zich aan een beschadigde buitenmuur niet kan hechten met alle gevolgen van dien. Voorkom dus dat u uiteindelijk met onnodige, extra kosten wordt geconfronteerd door in ieder geval te zorgen voor een goed afgewerkte buitenmuur die in goede staat verkeert.

Het aanbrengen van een impregneerlaag

Een buitenmuur waterdicht maken is in principe reeds mogelijk enkel en alleen door ze te renoveren of te herstellen. Dit gegeven neemt echter niet weg dat het aanbrengen van een impregneerlaag een bijzondere meerwaarde met zich meebrengt. Door het aanbrengen van een dergelijk vochtwerend product wordt er namelijk voor gezorgd dat de buitenmuur aanzienlijk beter wordt beschermd. Dit geldt bovendien niet uitsluitend voor het voorkomen van penetrerend vocht door de buitenmuur, wat bovendien ook te denken van het verwijderen van een eventuele bekladding aan de gevel? Graffiti die ongevraagd op de gevel wordt aangebracht is in veel regio’s een groot probleem. Door de buitenmuur te impregneren kunt u de aangebrachte bekladding echter in alle eenvoud terug verwijderen.

Hoeveel kost een buitenmuur waterdicht maken?

Het feit dat een buitenmuur waterdicht maken pas kan gebeuren wanneer er twee concrete fasen worden doorlopen zorgt er voor dat u niet zelden rekening dient te houden met een vrij stevig prijskaartje. Ondanks het feit dat de kostprijs voor het aanbrengen van een impregneerlaag zeer goed meevalt geldt dat namelijk doorgaans niet voor de realisatie van een gevelrenovatie. Laat ons in eerste instantie even enkele kosten op dit vlak voor u op een rijtje zetten:

Onderdeel van gevelrenovatie Gemiddelde kostprijs
Vervangen van beschadigd voegwerk Tussen 40 & 45 euro per vierkante meter
Vervangen van gebroken stenen Gemiddeld zo’n 13 euro per vierkante meter
Vervangen van raamdorpels Gemiddeld zo’n 35 à 40 euro per uur
Uitvoeren van schoorsteenrenovatie Gemiddeld vanaf zo’n 500 euro

Het spreekt voor zich dat de totale kosten voor uw gevelrenovatie aanzienlijk kunnen verschillen. Neem nu bijvoorbeeld het verwijderen van de beschadigde voegen. Dit kan eigenlijk op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  1. Door gebruik te maken van hakhamers met luchtdruk.
  2. Door geen gebruik te maken van luchtdruk.

De tweede optie is arbeidsintensiever wat er voor zorgt dat u geconfronteerd zult worden met een hogere kostprijs. Het spreekt voor zich dat het lang niet altijd noodzakelijk is om alle onderdelen van gevelrenovatie door te voeren. De ernst van de beschadiging(en) aan de gevel zullen op dit vlak uiteindelijk van doorslaggevend belang zijn.

Tot slot resten uiteraard ook nog de kosten voor het aanbrengen van een impregneerlaag. Gelukkig is deze kost met een gemiddeld prijskaartje van tussen de 9 en 13 euro per vierkante meter vrij bescheiden te noemen. Uiteraard dient u er hierbij wel rekening mee te houden dat, hoe groter de oppervlakte van de gevel is, des te duurder ook het impregneren uit zal vallen.

Besparen op een buitenmuur waterdicht maken

Een buitenmuur waterdicht maken kan zoals u reeds heeft kunnen lezen gepaard gaan met vrij aanzienlijke kosten. Deze zorgen er voor dat lang niet iedereen zomaar de mogelijkheid zal hebben om dit karwei uit te laten voeren. Dat hoeft nog niet zo’n groot probleem te zijn. Wist u namelijk dat het vrij eenvoudig mogelijk is om de kostprijs van uw buitenmuur waterdicht te maken te drukken? Dit kunt u onder meer doen door het aanvragen van offertes bij meerdere bedrijven. Door deze offertes na ontvangst met elkaar te vergelijken kan er in het beste geval een besparing tot wel 30 procent mogelijk worden gemaakt. Het mag dan ook duidelijk zijn, gaat u, uw buitenmuur waterdicht maken? Dan is het uitvoeren van een vergelijking van de kosten tussen meerdere bedrijven beslist een aanrader!

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.