Dak inspecteren vocht

Het dak vormt ongetwijfeld één van de meest kwetsbare onderdelen van uw woning. Ze wordt dan ook nagenoeg continue blootgesteld aan de grillen van de natuur. Omwille van deze reden is het dan ook helemaal niet zo vreemd dat er op een zeker ogenblik schade kan opduiken aan uw dak. Deze schade is vervelend, want ze kan er onder meer voor zorgen dat er regen naar binnen in de woning valt. Wanneer u te maken heeft met vochtproblemen in huis kan het dan ook nooit kwaad om even het dak te (laten) controleren. Hoe dat precies in zijn werk gaat en met welke kosten u bij eventuele dakschade rekening dient te houden vertellen we u graag op deze pagina!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Mogelijke oorzaken van vochtproblemen via dak

Het dak vormt uiteraard een zeer imposant deel van ons huis. Ondanks het feit dat een dak doorgaans erg solide is betekent dit niet dat er geen probleem met de constructie kan ontstaan waardoor water zich een weg naar binnen kan banen. U dient er op dit vlak rekening mee te houden dat de mogelijke oorzaken van vochtproblemen via het dak ook afhankelijk kunnen zijn van het type dak waarover u beschikt. Zo hebben platte daken aanzienlijk vaker te maken met vochtproblemen in vergelijking met schuine daken. Wij hebben de vaakst voorkomende oorzaken van vochtproblemen die ontstaan via het dak in ieder geval even op een rijtje gezet.

  • De meeste vochtproblemen die ontstaan bij het dak zijn te wijten aan lossende dakafdichtingen en naden. Hierdoor is het voor vocht mogelijk om zich zeer eenvoudig een weg naar binnen te banen. Het tijdig controleren van het dak en het herstellen van dergelijke problemen is aangewezen om erger te voorkomen. Het is mogelijk om in de handel speciale afdichtingstapes te kopen die u gewoon over de losse naden kunt kleven. Dit is een efficiënte en bovendien ook financieel interessante oplossing.
  • Ook een slechte of een beperkt afgewerkte dakconstructie zou aan de basis kunnen liggen van een vochtprobleem. Werd er bijvoorbeeld een onderdak gerealiseerd evenals een dampscherm? Is het onderdak bovendien dampdoorlatend? Werd het dampscherm ook op correcte wijze geplaatst? Het komt bijvoorbeeld zeer vaak voor dat het dampscherm aan de warme in plaats van de koude zijde wordt geplaatst. Indien dit het geval is kunnen er condensatieproblemen optreden. Deze aspecten controleren is dan ook altijd een absolute must.

Het vaststellen van dak lekkage

Verschillende zaken kunnen wijzen in de richting van een dak lekkage. Het betreft hier niet alleen vieze, smoezige kringen met een gele kleur aan het plafond, maar ook een ruimte die klam en bovendien vochtig aanvoelt. Wanneer u het vermoeden heeft dat uw dak niet langer waterdicht is, is het belangrijk om meteen de nodige actie te ondernemen. Hoe langer u wacht met het doorvoeren van een herstelling aan het dak, des te aanzienlijker de aantasting van de dakconstructie kan uitdraaien. Wanneer u zelf twijfelt over de toestand van uw dak is het altijd een aanrader om even contact op te nemen met een professioneel dakdekkersbedrijf. Zij kunnen uw dak meteen komen inspecteren waarna duidelijk wordt waar het probleem zich bevindt en welke acties er tegen ondernomen kunnen worden.

Hoeveel kost een dak inspecteren vocht?

Op het ogenblik dat u er voor kiest om uw dak te laten inspecteren op potentiële vochtproblemen door een professioneel bedrijf is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er hiervoor bepaalde kosten in rekening zullen worden gebracht. Hoe hoog deze kosten uiteindelijk komen te liggen is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een gemiddelde dakinspectie kunt u rekening houden met een kostprijs die is gelegen van tussen de 250 en 500 euro, afhankelijk van de oppervlakte van het dak en de mogelijke problemen die vastgesteld dienen te worden. Indien u er uiteindelijk voor kiest om het dak te laten herstellen door hetzelfde bedrijf welke de inspectie heeft uitgevoerd zult u merken dat de kosten voor de inspectie zelf niet zullen worden aangerekend.

Bovenstaande betekent uiteraard niet dat er geen enkele kost wordt aangerekend voor het laten herstellen van een mogelijk probleem met uw dak waardoor er water naar binnen in de woning kan dringen. Het spreekt dan ook voor zich dat er hiervoor een bepaalde vorm van dakreparatie zal moeten worden uitgevoerd. We hebben de gemiddelde kosten hiervan alvast even uitgebreid voor u op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Oplossing voor probleem met dak Gemiddelde kostprijs
Zwak gedeelte vervangen bij dakbedekking plat dak Tussen 275 & 300 euro per vierkante meter
Zwak gedeelte vervangen bij hellend dak Tussen 160 & 375 euro per vierkante meter

De vaak niet onaanzienlijke kosten die verbonden zijn aan het uitvoeren van een dakherstel zijn voor veel mensen uiteraard een doorn in het oog. Dat is begrijpelijk, maar toch is het van het grootste belang om er voor te zorgen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Alleen op deze manier zult u namelijk kunnen vaststellen dat mogelijke vochtproblemen meteen het hoofd worden geboden waardoor ze zich niet kunnen manifesteren. Het is onnodig om te zeggen dat u hierdoor heel wat extra kosten kunt voorkomen.

Tot 40% besparen op een dak inspecteren vocht

Er bestaan tal van verschillende mogelijkheden om een besparing te realiseren op vlak van een dak inspecteren vocht. Deze kosten worden niet alleen kwijtgescholden wanneer u er voor kiest om het daadwerkelijk oplossen van het dakprobleem uit te besteden aan hetzelfde bedrijf die de inspectie heeft uitgevoerd, daarnaast is het ook altijd een aanrader om een beroep te doen op een expert uit uw eigen buurt. De grootste besparing kunt u evenwel realiseren door het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Om dit te kunnen doen is het een vereiste om eerst offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Pas op het ogenblik dat u deze offertes heeft kunnen vergelijken beschikt u over de mogelijkheid om een extra besparing tot wel 30% te realiseren op het inspecteren van uw dak op vochtproblemen. Ook voor het verhelpen van het probleem in kwestie kan deze korting op deze manier uiteindelijk van toepassing zijn.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.