Informatie en advies over vochtbestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Isolatie in de kruipruimteWanneer uw huis over een kruipruimte beschikt is het altijd de moeite waard om deze te (laten) isoleren. Het voorzien van isolatie in de kruipruimte zorgt er niet alleen voor dat er een energiebesparing kan worden gerealiseerd, daarnaast voorkomt ze ook nog eens vochtproblemen. We zouden dan ook gerust kunnen stellen dat het isoleren van de kruipruimte er voor zorgt dat er op twee verschillende manieren een meerwaarde wordt gerealiseerd voor uw huis. Bent u ook van plan om isolatie in de kruipruimte te plaatsen, maar wilt u graag een goed zicht hebben op de verschillende mogelijkheden die hiertoe bestaan en de kosten die er aan verbonden zijn? In dat geval bent u op deze pagina aan het juiste adres!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Verschil tussen een toegankelijke en niet toegankelijke kruipruimte

Het plaatsen van isolatie in de kruipruimte kan in principe op twee verschillende manieren gebeuren. Van groot belang hierbij is om er rekening mee te houden of de kruipruimte in kwestie toegankelijk is of niet. Het type isolatiemateriaal evenals de wijze waarop er kan worden geïsoleerd is hier namelijk sterk van afhankelijk.

1.) Isolatie in een toegankelijke kruipruimte plaatsen

Wanneer er sprake is van een toegankelijke kruipruimte is het mogelijk om de vloer van het huis te isoleren. Er zal in dit geval waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van zogenaamde isolatieplaten of dekens. Deze worden tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht en zijn doorgaans standaard reeds voorzien van een dampscherm. Dit zorgt er voor dat het vocht niet langer de mogelijkheid zal hebben om aan de vloer te condenseren. Een andere oplossing die eveneens steeds vaker wordt toegepast is het aanbrengen van PUR of een ander type van isolatieschuim. Ook dit gebeurt aan de onderkant van de vloer. Ook indien u over een houten vloer beschikt is het op deze manier mogelijk om deze te isoleren.

2.) Isolatie in een niet toegankelijke kruipruimte plaatsen

In de tweede situatie is er sprake van een niet toegankelijke kruipruimte. Dit lijkt meteen een behoorlijk stuk complexer dan het in werkelijkheid is. Bij een niet toegankelijke kruipruimte wordt er namelijk gewoon voor gekozen om ze gedeeltelijk op te vullen met een licht isolatiemateriaal. Op dit vlak zijn er verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden. Denk hierbij niet alleen een isolatiechips, maar eveneens aan isolatieschelpen van polystyreen. Het op deze manier isoleren van de kruipruimte gaat gepaard met meerdere voordelen. Niet alleen is het een vrij voordelige manier van isoleren, daarnaast is ze toch razend efficiënt. Zelfs wanneer er sprake is van een hoge grondwaterstand zult u merken dat het aangebrachte isolatiemateriaal in de kruipruimte uitstekend haar functie blijft vervullen. Het vullen van de kruipruimte met isolatiemateriaal zorgt er bovendien ook voor dat eventuele vervelende reukjes uit de kruipruimte zich niet langer een weg kunnen banen tot in huis.

De voordelen van isolatie in de kruipruimte

Het isoleren van de kruipruimte is de voorbije jaren steeds populairder geworden. In principe hoeft dit helemaal niet te verbazen, er zijn dan ook heel wat interessante voordelen aan verbonden. Welke voordelen exact gepaard gaan met het isoleren van de kruipruimte in uw woning wordt meteen duidelijk door het raadplegen van het onderstaande overzicht:

  • De woning blijft langer warm met als gevolg dat er minder energie moet worden verbruikt. Het spreekt voor zich dat er op deze manier een aardige besparing op uw energiefactuur kan worden gerealiseerd.
  • De vloer van de woning voelt merkbaar warmer aan. Dit biedt niet in het minst tijdens de koude wintermaanden heel wat meer comfort.
  • De combinatie van isolatie samen met speciale dampschermen zorgt er voor dat stank en muffe luchtjes uit de kruipruimte geen weg vinden tot binnen in de woning.
  • De vloer blijft merkelijk droger met als gevolg dat schimmels veel minder snel de kop op zullen steken.

Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat het plaatsen van isolatie in een nog niet geïsoleerde kruipruimte altijd het overwegen meer dan waard is.

Wat zijn de gevolgen van vocht in de kruipruimte?

Vocht dat zich in de grond of in de kruipruimte bevindt en gaat verdampen zal zich aftekenen tegen de onderkant van de vloer van de woning. Dit zorgt er voor dat ze niet alleen kouder zal aanvoelen, daarnaast is het logische gevolg dat er heel wat energie zal verloren gaan. Dit is niet het geval wanneer er sprake is van een droge kruipkelder die is geïsoleerd. Een bijkomend probleem is dat er in een kruipruimte vaak sprake is van een gebrekkige of zelfs helemaal geen ventilatie. Dit zorgt er voor dat de lucht steeds vochtiger wordt waardoor niet alleen schimmels, maar ook een muffe lucht ontstaan. Wanneer het vocht zich voldoende weet te manifesteren is het mogelijk dat de houten constructies worden aangetast. Het betreft hier onder meer de houten steunbalken met alle gevolgen van dien. Tot slot kan een vochtige kruipruimte eveneens allerhande vochtproblemen in de woning in de hand werken.

Hoeveel kost het plaatsen van isolatie in de kruipruimte?

Vooraleer u daadwerkelijk over zult gaan tot het plaatsen van isolatie in uw kruipruimte spreekt het voor zich dat u een degelijk zicht zult willen hebben op de kosten die daarvoor in rekening gebracht kunnen worden. Op dit vlak moet er bij stil worden gestaan dat diverse factoren een directe en indirecte invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs van dit karwei, namelijk:

  • De gebruikte methodiek
  • De toegankelijk van de kruipruimte
  • De locatie van de woning

Gemiddeld zouden we kunnen stellen dat het isoleren van uw kruipruimte zo’n 50 euro per vierkante meter kost. Het spreekt echter voor zich dat er nog enkele zaken in mindering gebracht kunnen worden op de kostprijs. Zo is het vandaag de dag nog altijd mogelijk om een subsidie of premie te verkrijgen voor het isoleren van de kruipruimte.

Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, wanneer u er voor kiest om de kruipruimte van uw woning te isoleren kunt u rekenen op een zeer groot aantal interessante voordelen. Niet alleen zult u op eenvoudige wijze de energiefactuur kunnen drukken, daarnaast is het ook nog eens zo dat de impact van een vochtige kruipkelder meteen kan worden verholpen. Heeft u dus met andere woorden ook een kruipruimte die nog niet is geïsoleerd en wilt u nog kunnen genieten van de financiële compensatie die wordt geboden door de huidige subsidies en premies? In dat geval is deze nu laten isoleren absoluut de moeite meer dan waard!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Vochtbestrijding muren

Vocht in de muren doet zich bijna altijd voor als opstijgend vocht.

Help de kelder staat onder water, wat nu?

Heeft u overmatig vocht in de kelder dan kunnen hier meerdere oorzaken

Vochtbestrijders vergelijken op prijzen in uw regio

Heeft u vocht in huis dan is het aan te raden zo