Vochtige badkamer

badkamerHet merendeel van de vochtproblemen waar u in huis mee kunt worden geconfronteerd manifesteren zich uiteraard in ruimtes die uit zichzelf reeds vrij vochtig zijn. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is uiteraard de badkamer. We nemen er een warm bad of een hete douche en zelfs doorheen de dag wordt er heel wat water gebruikt en verbruikt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze ruimte vatbaar is voor vochtproblemen. Hoe ontstaan ze echter en nog belangrijker, wat kunt u er precies tegen ondernemen? We vertellen het u graag op deze pagina!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat een vochtige badkamer?

Vooraleer het mogelijk wordt om het vochtprobleem in uw badkamer aan te pakken is het van belang om eerst de precieze oorzaak te achterhalen. Vochtproblemen kunnen in een badkamer dan ook op tal van verschillende manieren ontstaan. Wij hebben de diverse oorzaken op dit vlak als eerste even uitgebreid voor u op een rijtje gezet.

Een slechte verluchting van de ruimte

Waterdamp kan niet uit uw badkamer verdwijnen wanneer deze niet voldoende kan verluchten. Dit heeft als gevolg dat de waterdamp zal condenseren op de muren en / of het plafond. Na enige tijd kan dit er voor zorgen dat er vochtige plekken en schimmels op de siliconen en in de voegen ontstaan. U kunt dit in principe relatief eenvoudig voorkomen door na het douchen of het nemen van een bad de ramen even open te zetten. Zijn er geen ramen in uw badkamer aanwezig? In dat geval kunt u altijd nog een ventilatiesysteem toepassen. Een badkamerventilator van enkele tientallen euro’s is op dit vlak reeds meer dan voldoende.

Onvoldoende verwarming

Eveneens een belangrijk gegeven waar u rekening mee dient te houden in een badkamer is het ontbreken van een afdoende verwarming. Deze zorgt er namelijk voor dat het water niet kan verdampen waardoor het zeer lastig wordt om de ruimte te verlaten. Het spreekt voor zich dat ook hierdoor vochtproblemen in de badkamer kunnen ontstaan.

Het gebruik van vochtabsorberende materialen

Het is bekend dat bepaalde materialen meer of beter vocht absorberen dan andere. Omwille van deze reden wordt het tot op de dag van vandaag nog altijd aangeraden om in een badkamer bij voorkeur gebruik te maken van keramische tegels en kunststof. Materialen die u bij voorkeur moet proberen te mijden in een badkamer zijn bakstenen, stof en poreuze gesteenten. Zij zullen het vocht niet alleen absorberen, daarnaast kunnen ze ook een vrij onaangename lucht verspreiden in de badkamer. Grondig nadenken over de materialen die u in uw badkamer gaat toepassen is dan ook altijd een aanrader.

Het aanpakken van het vochtprobleem in uw badkamer

Op het ogenblik dat u de oorzaak van het vochtprobleem in uw badkamer heeft weten te achterhalen is het tijd geworden om te kijken naar een oplossing voor uw probleem. Net zoals er verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen voor het ontstaan van vochtproblemen in de badkamer spreekt het voor zich dat er ook meerdere oplossingen bestaan. We hebben ook deze even voor u verzameld en op een rijtje gezet.

Het realiseren van een goede verluchting

Het grondig verluchten van de badkamer is cruciaal om vochtproblemen tegen te kunnen gaan. Omwille van deze reden wordt het na het nemen van een bad of douche dan ook steeds aangeraden om de ramen gedurende enkele uren open te zetten. Bij gewoon gebruik van de badkamer doet u er bovendien goed aan om de ramen alsnog op een kiertje te laten staan. Een automatisch ventilatiesysteem voorzien in uw badkamer kan uiteraard ook een efficiënte oplossing voor uw vochtprobleem betekenen.

Het verwijderen van vochtige materialen

Is er sprake van schimmel evenals vochtige muren in uw badkamer? In dat geval is het vooral van belang dat u deze eerst droog krijgt. Is dit geen optie, ondanks reeds geleverde inspanningen? In dat geval zal er niets anders opzitten dan deze vochtige materialen te verwijderen.

Kosten voor het oplossen van een vochtige badkamer

Zoals aangegeven wordt het vochtprobleem in een badkamer doorgaans veroorzaakt door een slechte verluchting. Sterker nog, vaak is er zelfs helemaal geen sprake van verluchting. Hoe pakt u dit dan precies aan? Door het realiseren van een goede ventilatie natuurlijk! Op dit vlak onderscheiden we twee verschillende mogelijkheden. Zo kunt u er voor kiezen om een natuurlijke of een mechanische ventilatie te realiseren.

  • Een natuurlijke ventilatie

In het merendeel van de gevallen is het voldoende om een gewone badkamerventilator te plaatsen wanneer het gaat om een kleine hoeveelheid condensatievocht. De prijs waar u rekening mee dient te houden voor een badkamerventilator varieert van tussen de 35 en 75 euro. Een ventilatierooster heeft een kostprijs van tussen de 15 en 35 euro en kan bovendien zeer eenvoudig geplaatst worden in de woning. Dit betekent dat u op vlak van arbeidskosten geen rekening dient te houden met een stevige meerprijs.

  • Een mechanische ventilatie

Een tweede mogelijkheid is kiezen voor een mechanische ventilatie. Deze zorgt voor een efficiënte en bovendien constante verluchting van de woning. U kunt er rekening mee houden dat een ventilatiesysteem type B en type C gemiddeld rond de 1.500 euro kost. Kiest u voor een type D welke in staat is om zowel een mechanische luchtafvoer als aanvoer te realiseren? In dat geval dient er al snel rekening te worden gehouden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 3.500 & 6.500 euro. In deze prijzen zijn de installatiekosten nog niet inbegrepen.

Uiteraard is het altijd zuur wanneer u opnieuw moet investeren om uw badkamer vochtvrij te krijgen. Toch is dit zeer belangrijk. Wanneer vocht zich manifesteert kan ze namelijk niet alleen de uitstraling van uw badkamer aanzienlijk beïnvloeden, daarnaast is het ook nog eens zo dat er schimmels kunnen ontstaan die een probleem vormen voor de gezondheid van de inwoners. Bovendien, wanneer u één keer grondig investeert in een oplossing voor een vochtige badkamer zult u merken dat deze voor een zeer lange tijd actief blijft. Hierdoor kunt u dan ook altijd blijven genieten van een mooi ogende en bovendien echt gezonde badkamer.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.