Vochtige binnenmuren

Vochtige binnenmurenVeel mensen hebben binnen in hun woning te maken met vochtplekken of schimmel aan de muren. Wanneer u deze aan uw binnenmuren ziet verschijnen is een spoedige ingreep vereist. Niet alleen kunnen schimmels of vochtplekken namelijk de uitstraling van uw interieur aanzienlijk beïnvloeden, daarnaast vormen ze ook een bedreiging voor de gezondheid van de inwoners. Welke verschillende oorzaken nu precies aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van vochtige binnenmuren en wat u er precies tegen kunt doen komt u te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaan vochtige binnenmuren?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de manier waarop vochtige binnenmuren kunnen ontstaan. Veel mensen denken namelijk dat een vochtprobleem altijd dezelfde oorzaak kent, maar dat is uiteraard in het geheel niet correct. Wij hebben de verschillende mogelijke oorzaken van vochtige binnenmuren alvast even uitgebreid voor u op een rijtje gezet.

1.) Grondvocht

Moet u vaststellen dat het vocht zich vooral situeert onderaan de binnenmuren? In dat geval heeft u ongetwijfeld te maken met grondvocht. Vaak wordt er hiernaar verwezen als zijnde opstijgend vocht. Dit vochtprobleem wordt veroorzaakt door een verouderde fundering welke niet is voorzien van een waterkering en bijgevolg het aanwezige grondwater absorbeert.

2.) Vocht na plaatsen van spouwmuurisolatie

Steeds meer mensen die over een niet geïsoleerde spouwmuur beschikken kiezen er voor om deze na te isoleren. Dat is uiteraard bijzonder interessant, want op deze manier kan er een structurele besparing worden gerealiseerd op de energiefactuur. Anderzijds moet er vaak worden vastgesteld dat er na het toepassen van spouwmuurisolatie vochtplekken of schimmels ontstaan. Dit is het gevolg van huishoudelijk vocht dat zich geen weg naar buiten kan banen. Ze stapelt zich vervolgens op in de ruimte en tekent zich af tegen onder meer de muren of het plafond. Het is in dit geval zeer belangrijk om meteen een afdoende ventilatie toe te passen. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat zelfs het plakwerk van de muur afvalt.

3.) Doorslaand vocht

Vochtige binnenmuren kunnen eveneens worden veroorzaakt door doorslaand vocht. Het betreft hier vocht dat zich via de binnenmuur een weg weet te banen tot in de binnenmuur. Doorslaand vocht kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. In het merendeel van de gevallen is ze echter het gevolg van kapotte gevelstenen of een verouderde gevel.

4.) Condensatievocht

De vierde en laatste mogelijke oorzaak van vochtige binnenmuren is terug te vinden in het bestaan van condensatievocht. Dit type vocht wordt geproduceerd door de leefomgeving zelf. Tijdens het koken verdampt er bijvoorbeeld heel wat water, maar wat ook te denken van de situatie waarin we een bad of een douche nemen? Op het ogenblik dat de woning onvoldoende wordt geventileerd stapelt het vocht zich op en tekent zich af tegen de muren en het plafond.

Welke oplossing voor vochtige binnenmuren toepassen?

Er bestaat niet zomaar één enkele oplossing die alle vochtproblemen met de binnenmuur kan verhelpen. Omwille van deze reden moet er eerst worden bepaald om welk type van vochtprobleem het gaat. Vervolgens kan er dan een gepaste oplossing voor worden voorzien.

Oplossing voor vochtige binnenmuren door grondvocht

Wanneer er sprake is van vochtige binnenmuren die worden veroorzaakt door grondvocht is de oplossing terug te vinden onder de vorm van een vochtwerend middel dat in de muur wordt geïnjecteerd. Dit middel moet als het ware een barrière vormen voor het opstijgend grondvocht waardoor deze niet langer door de muur kan worden opgenomen.

Oplossing voor vochtige binnenmuren door doorslaand vocht

Is er sprake van doorslaand vocht dat zich aldus via de buitenmuur een weg tot bij de binnenmuur weet te banen? In dat geval is het belangrijk om op deze manier een blokkade op te werpen. Deze blokkade wordt gevormd door een impregneermiddel, maar kan pas worden toegepast op het ogenblik dat de mogelijke schade aan de buitenmuur is hersteld. In ieder geval wordt er op deze manier niet alleen voor gezorgd dat de weerbaarheid van de buitenmuur wordt verbeterd, daarnaast zal ook de uitstraling naar een hoger niveau worden getild. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Oplossing voor vochtige binnenmuren door condensatievocht

De derde en laatste mogelijkheid is dat uw vochtige muren worden veroorzaakt door condensatievocht. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven betreft het hier vocht welke wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld te koken of door een bad of een douche te nemen. Wanneer het vocht niet snel genoeg kan worden afgevoerd gaat het zich manifesteren waarna u vochtplekken of schimmel krijgt. Voor het oplossen van condensatievocht volstaat het om een ventilatierooster toe te passen in de deur of het raam of om een mechanische ventilator te voorzien. Op deze manier kan het condensatievocht op eenvoudige wijze worden afgevoerd waarna het vochtprobleem als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Vochtige binnenmuren opnieuw bezetten

Heeft u één van de bovenstaande oplossingen toegepast en wilt u de muren terug gaan afwerken om die vervelende schade of die lelijke vlekken te verstoppen? In dat geval is het van belang dat de muren eerst volledig droog zijn. Het vochtprobleem moet dus echt volkomen verleden tijd zijn. Wanneer dit het geval is kunt u al het stucwerk van de muren kappen. Vervolgens moet u minimaal 2 maanden wachten vooraleer de binnenmuren terug bezet kunnen worden. Dit zorgt er voor dat de muren maximaal uitdrogen waardoor u er zeker van kunt zijn dat het vochtprobleem definitief tot het verleden behoort.

Indien de binnenmuren toch nog vochtig blijken te zijn zal dit als gevolg hebben dat het plakwerk niet goed zal hechten. Bijgevolg bestaat de mogelijkheid dat het na een afzienbare tijd terug zal loskomen van de binnenmuur. Hou hierbij ook gerust rekening met de periode in het jaar. Van vochtproblemen is namelijk bekend dat ze in bepaalde seizoenen meer aanwezig zijn dan in andere. Heeft u er bijvoorbeeld voor gekozen om de binnenmuren te behandelen tijdens de zomer? Wacht dan zeker tot in november of december om de muren af te werken. Het is zoals u reeds heeft kunnen lezen hoe dan ook van het grootste belang dat de afwerking pas gebeurt wanneer de binnenmuren echt volledig en goed zijn opgedroogd.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.