Vochtige buitenmuren

Vochtige buitenmurenHet merendeel van de vochtproblemen worden veroorzaakt door vochtige buitenmuren en opstijgend vocht. Een vochtige gevel wordt in de praktijk vaak nog wel eens weggelachen, maar toch kan er ernstige schade door ontstaan die vrij moeilijk op te lossen is. Heeft u eveneens te maken met een vochtige gevel en bent u op zoek naar een mogelijkheid om dit probleem op te lossen? In dat geval kan de informatie die we voor u op deze pagina op een rijtje hebben gezet ongetwijfeld bijzonder interessant blijken te zijn.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaan vochtige buitenmuren?

Indien er sprake is van een vochtprobleem op de buitenmuur moet het gezegd dat deze vaak te wijten is aan poreuze stenen of voegwerk dat is beschadigd. Dit komt in de praktijk zeer vaak voor bij huizen die reeds over een behoorlijke leeftijd beschikken en waarbij de gevel dus reeds heel wat te verduren heeft gekregen. Vochtproblemen met de gevel kunnen bovendien eveneens ontstaan nadat er voor is gekozen om een gevelrenovatie uit te voeren. Een klassiek voorbeeld hiervan is het zandstralen. Bovendien is het ook zo dat gevels die naar de regenzijde (dus het zuidwesten) staan gericht het harder te verduren krijgen. In het merendeel van de gevallen kan het impregneren van deze gevel dan ook reeds heel wat problemen verhelpen.

Het behandelen van vochtige buitenmuren

Wanneer u te maken heeft met vochtige buitenmuren hoeft u nog niet meteen het ergste te vrezen. Veel mensen vrezen dat ze in een dergelijke situatie altijd geconfronteerd zullen worden met hoge kosten, maar dat is niet het geval. Vochtige buitenmuren kunnen dan ook vrij eenvoudig worden opgelost door het toepassen van één van de onderstaande opties:

Het opnieuw voegen van de gevel

Wordt het tijdens een controle van de gevel duidelijk dat de voegen zijn beschadigd? Zitten ze misschien wel los of vertonen ze barsten? In al deze gevallen kan dit een teken aan de wand zijn dat het voegwerk de veroorzaker is van het vochtprobleem. Door het uitslijpen van de voegen en deze vervolgens opnieuw op te vullen zal de gevel haar authentieke uitstraling terugkrijgen en is de kans groot dat het vochtprobleem is opgelost. Bovendien is het nu ook de perfecte gelegenheid om er voor te kiezen om de bakstenen te reinigen.

Het impregneren van de buitenmuren

Is er sprake van duidelijke vochtplekken die zijn terug te vinden op de bakstenen? In dat geval wijst alles er op dat de bakstenen het vocht absorberen. Dit valt eenvoudig te behandelen door gebruik te maken van een speciaal impregnatiemiddel. Deze coating zal er voor zorgen dat het vocht wordt afgestoten waardoor de bakstenen niet langer nat zullen worden. De gemiddelde kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het impregneren van een muur is gelegen tussen de 9 en 13 euro per vierkante meter. Deze behandeling van een vochtige buitenmuur beschikt over werkingsduur van tenminste enkele tientallen jaren.

Het toepassen van een nieuwe gevelbekleding

Moet u vaststellen dat uw gevel er werkelijk helemaal niet meer uitziet? Bent u bovendien van plan om uw huis te renoveren? In dat geval kan het interessant zijn om er voor te kiezen om een nieuwe gevelbekleding aan te brengen. U kunt er in dat geval meteen voor kiezen om de isolerende factor van uw huis te verbeteren en bovendien krijgt deze ook nog eens een compleet andere uitstraling. Zo slaat u twee vliegen in één klap. Hou er wel rekening mee dat er in dit geval een vergunning dient te worden aangevraagd vooraleer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Ook op dit vlak hebben we nog enkele mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

  1. Het toepassen van crepi met isolatie. Door het toepassen van een vochtwerende crepi is het mogelijk om uw woning er terug als nieuw uit te laten zien. Daarnaast kan de vochtige buitenmuur eerst worden geïsoleerd waardoor er een extra gunstig effect ontstaat op de energiefactuur. Indien u er voor wenst te kiezen om crepi met isolatie te gebruiken moet er wel rekening worden gehouden met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 95 & 100 euro euro per vierkante meter.
  2. Gevelbekleding met hout of kunststof. Een tweede mogelijkheid is gebruikmaken van gevelbekleding van hout of kunststof. Dit is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke smaak evenals de stijl waar de woning over beschikt. De prijs kan op dit vlak sterk variëren afhankelijk van het gekozen product. In principe is dit type van gevelbekleding reeds realiseerbaar vanaf 50 euro per vierkante meter tot een prijs van 200 euro of zelfs nog meer.

Wanneer vochtige buitenmuren verhelpen?

Uiteraard zou u er het hele jaar door voor kunnen kiezen om uw vochtige buitenmuren te verhelpen. Toch moet het gezegd dat het wordt aangeraden om hiermee te wachten tot het einde van de zomer. Het behandelen van doorslaand vocht gebeurt namelijk het best na een (lange) periode van droog weer. Dit zal het uitdrogen dan ook aanzienlijk versterken. Is er sprake van een zwakke zomer waarbij er heel wat regen uit de lucht valt? In dat geval kan er eveneens voor worden gekozen om de gevel droog te blazen door middel van een warmtekanon.

Vochtige buitenmuren zelf oplossen of uitbesteden?

Wanneer u te maken heeft met vochtige binnenmuren is het in principe vrij eenvoudig mogelijk om deze zelf te verhelpen. Er voor kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld isolatieplaten zorgt er dan ook voor dat u de hoge arbeidskosten van een professioneel isolatiebedrijf kunt uitsparen. Wanneer u te maken heeft met vochtige buitenmuren is het zelf oplossen van dit probleem een stuk minder voor de hand liggend. Veel meer dan binnenshuis het geval is geldt namelijk voor de buitengevel dat er voor het impregneren of op andere wijze verhelpen van het doorslaand vocht dure machines zijn vereist. Indien u deze machines moet gaan huren is de kans groot dat het financiële voordeel dat u dacht te behalen slechts een illusie is.

In ieder geval mag de informatie op deze pagina duidelijk maken dat het verhelpen van vochtige buitenmuren absoluut zeer belangrijk is. Alleen op deze manier kunt u namelijk voorkomen dat het vocht zich een weg naar binnen weet te banen waar het kan zorgen voor lelijk ogende vochtplekken evenals schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook verdere schade aan de gevel kan alleen maar op deze wijze worden voorkomen.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.