Vochtprobleem

VochtprobleemBijzonder veel mensen worden op een bepaald ogenblik in hun woning geconfronteerd met een bepaald vochtprobleem. Een dergelijk vochtprobleem kan op tal van verschillende manieren ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn condensatievocht dat zich manifesteert, maar is het eveneens mogelijk dat er optrekkend of doorslaand vocht opduikt. Welke van deze verschillende mogelijkheden aan de oorzaak ligt van uw vochtprobleem is sterk afhankelijk van situatie tot situatie. Om er zeker van te zijn dat u, uw vochtprobleem op de juiste manier aanpakt en u bijvoorbeeld correcte, preventieve maatregelen neemt hebben we alvast even de belangrijkste informatie met betrekking tot dit gegeven op deze pagina voor u op een rijtje gezet.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Het herkennen van het soort vochtprobleem

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds duidelijk gemaakt is er niet zomaar sprake van één enkel vochtprobleem. Om er zeker van te zijn dat de juiste oplossing voor het probleem wordt toegepast is het dan ook steeds in eerste instantie een vereiste om de aard van het vochtprobleem te ontdekken. Enkele interessante tips kunnen u hierbij helpen.

  1. Hou rekening met door de leefomgeving zelf geproduceerd vocht. In het merendeel van de gevallen kunnen vochtproblemen in huis zeer eenvoudig en efficiënt worden verholpen of zelfs worden voorkomen. Hoe dan? Zeer eenvoudig, namelijk door goed te ventileren. Mensen vergeten namelijk wel eens dat ze ook zelf heel wat vocht produceren, zelfs door gewoon te ademen of te zweten. Dit vocht moet afgevoerd kunnen worden en daarvoor is een goede ventilatie vereist.
  2. Kijk naar de plaats waar de vochtplekken en / of schimmels voorkomen. Aan de hand van de plaats waar de vochtplekken of de schimmels opduiken valt veelal te bepalen om welk type van vochtprobleem het precies gaat. Is er sprake van condensatievocht? In dat geval kunnen deze vervelende verschijnselen overal opduiken. Vaak betreft het hier dan ook niet uitsluitend de muren, maar ook het plafond, de afdichtingen, etc. Is er sprake van optrekkend vocht? Dan is de schimmel of de vochtplek veelal onderaan de muur tegen de grond terug te vinden. Bij doorslaand vocht kunnen de vochtplekken en schimmels in principe overal op de muur opduiken.

Hoe een vochtprobleem op te lossen?

Eender welke oorzaak aan de basis van uw vochtprobleem mag liggen, feit is dat het zo snel mogelijk moet kunnen worden opgelost. Een vochtprobleem verhelpen is in eerste instantie bepalen om welk type van probleem het gaat. Eenmaal u dat heeft gedaan zijn er verschillende oplossingen welke u kunt toepassen. Wij hebben de belangrijkste even op een rijtje gezet.

Het injecteren van de gevel bij optrekkend vocht

Eén van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen is ongetwijfeld optrekkend vocht. Dit komt omdat veel oudere woningen vandaag de dag nog steeds niet voorzien zijn van een zogenaamde waterkering. Het ontbreken van een dergelijke waterkering zorgt er voor dat grondwater in principe vrij spel krijgt. Hierdoor kan het zeer eenvoudig doordringen tot in de woning waar ze kan zorgen voor vervelende schimmels en lelijke vochtplekken. Een vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door optrekkend vocht kan worden verholpen door het injecteren van een vochtwerend middel. Deze vormt na het injecteren als het ware een barrière voor optrekkend vocht. Hiermee kan dit probleem zeer eenvoudig worden verholpen. Eventueel kan er ook voor worden gekozen om de muren te onderkappen, maar dat is vrij ingrijpend waardoor dit uitsluitend wordt toegepast bij grootschalige renovaties.

Vochtprobleem door doorslaand vocht

Eveneens vaak voorkomend is een vochtprobleem dat ontstaat door doorslaand vocht van buitenaf. Het betreft hier doorgaans regenwater dat zich door openingen in de gevel een weg naar binnen weet te banen. Eenmaal in de gevel aangekomen ziet het vocht geen uitweg meer waardoor het zich door de gevel heen probeert te boren. Het gevolg zijn lelijke en bovendien voor de gezondheid schadelijke schimmels die vrij hardnekkig zijn. Om het vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door doorslaand vocht aan te kunnen pakken is het noodzakelijk om de kern van het probleem aan te pakken. Bekijk met andere woorden in eerste instantie of de gevel door de jaren heen schade heeft opgelopen en herstel ze. Breng vervolgens nog een impregneerlaag aan en u zult merken dat dit vochtprobleem is verholpen.

Het verhelpen van condensatievocht

Een derde mogelijk vochtprobleem is terug te vinden onder de vorm van condensatievocht. Dit is vocht dat door tal van verschillende zaken in huis kan ontstaan. Denk hierbij aan zeer eenvoudige dingen zoals het nemen van een bad of douche, maar ook aan het koken van maaltijden. Bovendien wordt er een deel van het condensatievocht eveneens veroorzaakt door de lucht die we uitademen en zelfs door te zweten. Condensatievocht dat zich manifesteert kan op eenvoudige wijze worden verholpen en zelfs worden voorkomen. Een goede ventilatie kan dit vochtprobleem immers zeer eenvoudig verhelpen. Volstaat een gewone, natuurlijke ventilatie in uw huis niet? In dat geval kunt u er nog steeds voor kiezen om een mechanisch ventilatiesysteem te implementeren.

Wat kost een vochtprobleem verhelpen?

Zoals u heeft kunnen lezen op deze pagina is er niet zomaar sprake van één enkel vochtprobleem, in tegendeel. Dit zorgt er voor dat er eveneens verschillende oplossingen bestaan die uiteraard stuk voor stuk over hun eigen prijskaartje beschikken. Om er zeker van te zijn dat u precies weet met welke kosten u bij een bepaald vochtprobleem rekening dient te houden hebben we de verschillende oplossingen inclusief hun kostprijs even op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type oplossing voor vochtprobleem Gemiddelde kostprijs
Muren injecteren Tussen 90 & 110 euro per lopende meter
Muren impregneren Tussen 9 & 13 euro per vierkante meter
Muren onderkappen Tussen 125 & 175 euro per lopende meter
Realisatie van nieuwe gevelbekleding Tussen 50 & 260 euro per vierkante meter
Toepassen van mechanische ventilatie Tussen 1.600 & 6.250 euro per installatie

Afhankelijk van het type vochtprobleem waarmee u wordt geconfronteerd kunt u vaststellen dat het kostenplaatje voor het laten verhelpen van het probleem behoorlijk kan oplopen. Om er zeker van te zijn dat u kunt rekenen op de scherpst mogelijke kostprijs wordt het dan ook altijd aangeraden om niet zomaar één, maar wel meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Vergelijk deze offertes en u zult merken dat u soms tot wel 30 procent op de standaard facturatieprijs kunt uitsparen! Op deze manier wordt het laten verhelpen van uw vochtprobleem meteen op financieel vlak een behoorlijk stuk interessanter.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.