Vochtproblemen gezondheid

Op het ogenblik dat er vochtproblemen in huis ontstaan vinden het merendeel van de mensen dat vooral vervelend omdat ze zich uiten onder de vorm van lelijke vochtvlekken op de muren. Dat is natuurlijk alles behalve leuk, maar er is meer. Buiten het visuele aspect is het namelijk ook zo dat vochtproblemen een (zeer) negatieve impact kunnen hebben op de gezondheid van de inwoners van het huis. In het meest ernstige geval kunnen vochtproblemen zelfs zorgen voor gevaarlijke aandoeningen aan de luchtwegen. Hoe dan ook, wanneer u een goed beeld wenst te hebben van de mogelijke impact van vochtproblemen op de gezondheid van de inwoners van het huis is het steeds een aanrader om even de informatie op deze pagina uitgebreid door te nemen.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Vochtproblemen zijn een vaak voorkomend probleem

Ongeveer één vijfde van alle woningen zou in haar bestaan op een zeker ogenblik te maken krijgen met een bepaald vochtprobleem. Dat is behoorlijk wat. Vochtproblemen worden duidelijk op het ogenblik dat er aan de muur vochtplekken ontstaan. Ook afschilferende verf evenals schimmelvorming zijn veelal het gevolg van vocht in de muren. In het merendeel van de gevallen is het ook zo dat er een muffe lucht kan worden waargenomen. Heeft u te maken met een vochtprobleem in uw huis? In dat geval dient u er eveneens rekening mee te houden dat er ongedierte waargenomen kan worden. Denk op dit vlak niet alleen aan pissebedden, maar ook aan huisstofmijt evenals zilvervisjes.

Gezondheidsproblemen door vocht in huis

De twee belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in een huis zijn een relatieve luchtvochtigheid evenals opstijgend vocht. In het bijzonder wanneer u er voor heeft gekozen om een oudere woning te kopen is de kans groot dat u op een zeker ogenblik zult geconfronteerd worden met optrekkend vocht. Het betreft hier water dat uit de grond wordt aangezogen en in de muren terechtkomt. De hoeveelheid aan optrekkend vocht is altijd afhankelijk van situatie tot situatie. Zelfs het gebied waarin u zich bevindt kan op dit vlak een niet onaanzienlijk verschil maken. Vochtproblemen in huis zorgen er in het bijzonder voor dat mensen geconfronteerd kunnen worden met problemen aan de luchtwegen. In het bijzonder voor mensen die lijden aan astma is dit uiteraard bijzonder onaangenaam.

Allergieën en luchtwegenproblemen door vocht

Net omdat vochtproblemen tegenwoordig zo vaak voorkomen werden er de voorbije jaren meerdere onderzoeken naar gevoerd. Uit deze onderzoeken zijn tal van verschillende vaststellingen naar boven gekomen. Het is bijvoorbeeld zo dat het merendeel van de mensen met atopische astma in een oude woning leven waar sprake is van vochtproblemen. Dit komt deels door de schimmels evenals het ongedierte welke in vochtige huizen zijn terug te vinden. Zij zorgen er voor dat ze bij het manifesteren zogenaamde allergenen verspreiden. In het bijzonder mensen die lijden aan een chronische aandoening zoals astma kunnen geconfronteerd worden met zeer ernstige problemen. Dit geldt echter niet alleen voor deze doelgroep. Ook mensen die reumatische klachten hebben dienen er namelijk rekening mee te houden dat een vochtige woning hun klachten verder kan doen toenemen.

Impact op gezondheid groter dan gedacht

Jarenlang werd er nogal denigrerend gedaan over de impact van een vochtig huis op de gezondheid van de inwoners. Tegenwoordig weten we dat dit helemaal niet correct is. Het is zelfs zo dat de veronderstelde impact van vochtproblemen op de gezondheid heel wat groter is dan aangenomen. Dat lijkt logisch, want een vochtprobleem is niet iets tijdelijks. Vaak wordt er namelijk pas iets aan gedaan op het ogenblik dat het probleem zichtbaar wordt. Dit betekent echter absoluut niet dat ze niet reeds voor langere tijd in de woning actief kan zijn.

Het merendeel van de vochtproblemen blijven eerst voor een geruime tijd onttrokken aan het zicht van de inwoners van het huis. Dit komt omdat ze verscholen gaan onder bijvoorbeeld een laag (vochtwerende) verf of behangpapier. Wanneer de vochtplekken door deze laag heen weten te breken hebben ze zich in principe reeds weten te manifesteren. Dit zorgt er voor dat ze reeds lange tijd in huis zijn terug te vinden en een onzichtbare impact hebben op de gezondheid van de inwoners. Dat u dus met andere woorden geen vochtprobleem waar kunt nemen betekent absoluut niet dat ze er niet is.

Hoe creëert u terug een gezond leefklimaat in huis?

Het spreekt voor zich dat u de impact van vochtproblemen op de gezondheid van de inwoners van uw huis zo beperkt mogelijk zult willen houden. Omwille van deze reden is het dan ook altijd van belang om het probleem zo snel mogelijk en op efficiënte wijze aan te pakken. Om u op dit vlak reeds op weg te helpen hebben we alvast enkele handelingen op een rijtje gezet waar u rekening mee kunt houden:

  1. Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Ventilatie is de sleutel tot een gezond leefklimaat voor alle inwoners van het huis. Zonder een goede ventilatie zult u vochtproblemen en de impact die zij hebben op de gezondheid dan ook nooit kunnen voorkomen.
  2. Verwijder schimmels zo snel mogelijk. Wanneer u het vochtprobleem in de kern heeft aangepakt blijft u uiteraard nog geconfronteerd worden met lelijke vochtplekken en vooral schimmels. In het bijzonder voor deze laatste geld dat u er goed aan doet om ze altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Let er wel voor op dat het verwijderen van schimmels nooit droog, maar altijd nat gebeurt. Maak bij voorkeur tijdens het verwijderen ook gebruik van een mondbescherming.
  3. Laat vochtproblemen niet nodeloos aanslepen. Uiteraard zijn de extra kosten die vochtbestrijding met zich meebrengt vervelend, maar toch is het van belang dat u deze niet zomaar langer dan noodzakelijk is laat aanslepen. Zoals reeds aangegeven hebben vochtproblemen in het merendeel van de gevallen reeds lange tijd een impact op de gezondheid van de inwoners van het huis. Deze tijdsduur inperken is dan ook altijd aan te raden.

Door rekening te houden met de bovenstaande drie aandachtspunten zult u ongetwijfeld reeds kunnen vaststellen dat het leefklimaat in huis heel wat gezonder wordt voor de inwoners er van. In het bijzonder voor mensen die lijden aan een allergie is dit erg belangrijk.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.