Vochtwerende verf

In een poging om het uitbreken van vochtproblemen aan de muren te voorkomen kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om gebruik te maken van vochtwerende verf. Een dergelijke verf beschikt zoals de naam reeds laat vermoeden over vochtwerende eigenschappen wat er voor zorgt dat de muren beter opgewassen zijn tegen penetrerend vocht. Anderzijds moet het gezegd dat er verschillende soorten van deze verf op de markt terug te vinden zijn. Bent u ook van plan om in uw huis gebruik te maken van vochtwerende verf, maar wilt u er eerst graag meer over te weten komen? In dat geval is het zeker en vast een aanrader om even de informatie op deze pagina door te nemen!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Wanneer gebruikmaken van vochtwerende verf?

Vochtwerende verf kan in principe preventief worden aangebracht. Dit zorgt er voor dat de muren in uw huis preventief worden beschermd tegen penetrerend vocht. Dit is in het bijzonder aangewezen in ruimtes waarin er sprake is van een aanzienlijke hoeveelheid vocht. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn niet alleen de badkamer, maar ook de keuken. Wist u bovendien dat het eveneens mogelijk is om de gevel te behandelen door middel van een vochtwerende verf om doorslaand vocht te lijf te gaan of zelfs te voorkomen?

Vochtwerende verf gebruiken bij een bestaand vochtprobleem?

Het is uiteraard niet alleen mogelijk om een vochtwerende verf preventief te gebruiken. Wist u namelijk dat er eveneens de mogelijkheid staat om ze in te zetten tegen een bestaand vochtprobleem? In bepaalde situaties is het gebruik van vochtwerende verf voldoende om een bepaald probleem in de kern aan te pakken. Dat is echter niet altijd het geval.

1.) Vochtige muren

Heeft u te maken met vochtige muren? In dat geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat meerdere oorzaken hiervan aan de basis kunnen liggen. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld opstijgend vocht. Gebruikmaken van vochtwerende verf zal in dit geval het proces alleen maar vertragen. Dit betekent dus dat het van belang is om de oorzaak van het vochtprobleem ten gronde op te lossen. Dit kan alleen maar gebeuren door het voorzien van een waterkering of het injecteren van de muren. In veel gevallen (en opstijgend vocht is er één van) vertraagt het aanbrengen van een vochtwerende verf dus alleen de zichtbaarheid van het vochtprobleem, maar meer niet. Nadat het vochtprobleem in de kern is opgelost is het wel interessant om gebruik te maken van een vochtwerende verf.

2.) Schimmel in huis

Is er sprake van schimmel in uw woning? In dat geval kan een vochtwerende verf aanbrengen eveneens interessant zijn. Echter geldt ook voor deze situatie dat eerst het onderliggende vochtprobleem dient te worden aangepakt. Schimmels in huis worden immers nagenoeg altijd veroorzaakt door een teveel aan vocht. Er voor zorgen dat er een voldoende ventilatie geldt in uw woning is op dit vlak een absolute must. Pas wanneer het overtollige vocht kan worden voorkomen of verwijderd is het de moeite waard om een vochtwerende verf op de muur aan te brengen.

Vochtwerende verf toepassen op binnen- en buitenmuren

Het spreekt voor zich dat vochtproblemen zich zowel op de binnen- als op de buitenmuren kunnen manifesteren. Dit heeft er voor gezorgd dat er ook vochtwerende verfsoorten voor binnen- en buitengebruik bestaan.

De waterafstotende functie van vochtwerende verf bij buitenmuren

In eerste instantie moet het gezegd dat vochtwerende verf toepassen bij buitenmuren absoluut haar nut kan bewijzen. Het is op deze manier bijvoorbeeld mogelijk om doorslaand vocht te bestrijden. De verflaag vormt dan een extra beschermende laag voor de gevel. Vooraleer een vochtwerende verf aan te brengen op de buitenmuur is het echter van belang dat deze voldoende schoon is gemaakt. Een vochtwerende verf kan zich namelijk enkel en alleen hechten aan een echt schone muur of gevel.

Bescherming van de binnenmuren

Door gebruik te maken van een vochtwerende is het mogelijk om de binnenwand te beschermen tegen indringend vocht. Bovendien zorgt het aanbrengen van een nieuwe verflaag er eveneens voor dat er een bedekking van de ontsierende vochtkringen plaatsvindt. In het bijzonder in ruimtes waar sprake is van condensatievocht zoals de badkamer en de keuken is het aanbrengen van een laag vochtwerende verf een absolute aanrader. Ze voorkomt namelijk dat het condensatievocht kan neerslaan op de muren waarna ze er in zou kunnen trekken.

Het aanbrengen van een vochtwerende verf

Vooraleer vochtwerende verf aan te brengen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Het belangrijkste gegeven is terug te vinden in het feit dat de ondergrond niet alleen stabiel, maar ook proper moet zijn. In het merendeel van de gevallen dienen er bovendien ook meerdere lagen verf te worden aangebracht. Laat de eerste laag echter zeker en vast goed uitdrogen vooraleer de tweede er op aan te brengen.

Hoeveel liter vochtwerende verf u precies nodig heeft is eveneens afhankelijk van diverse factoren. Denk op dit vlak niet uitsluitend aan het soort verf, maar ook aan de poreusheid evenals de structuur van de ondergrond. In het merendeel van de gevallen dient de verf met een kwast met halfharde textuur of een roller onverdund aan de muur te worden aangebracht. Indien u rekening houdt met deze aandachtspunten zult u kunnen vaststellen dat het aanbrengen van de vochtwerende verf zonder enig probleem kan gebeuren en u er langdurig het positieve effect van zult ondervinden.

Hoeveel kost vochtwerende verf?

U dient er rekening mee te houden dat het kopen van een vochtwerende verf vrij duur is, in ieder geval een stuk duurder in vergelijking met gewone verf. Voor een vochtwerende verf die over een professionele kwaliteit beschikt betaalt u dan ook al snel een kostenplaatje van zo’n 250 à 275 euro per 10 liter.

Het is eventueel ook mogelijk om voordeligere verfsystemen te kopen. Het betreft hier vaak zogenaamde 2-in-1-systemen waarbij er dus geen voorstrijkmiddel dient te worden toegepast. Deze middelen zijn in het bijzonder geschikt wanneer er sprake is van een lichte vochtproblematiek. Wilt u echt kunnen rekenen op een zo efficiënt mogelijke bestrijding of preventie van vochtproblemen in uw huis? In dat geval is het altijd een aanrader om een vochtwerende verf met professionele kwaliteit in huis te halen.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.