Waarom een waterkering?

waterkeringVeel mensen die er voor kiezen om een oudere woning te kopen worden tot hun grote spijt geconfronteerd met vochtproblemen. De kans is groot dat het vochtprobleem in kwestie wordt veroorzaakt door opstijgend vocht welke zich een weg tot in huis weet te banen. Dat is vervelend, want niet alleen wordt daardoor de muur en de vloer aangetast, daarnaast kan het ook een uiterst negatieve invloed hebben op het leefklimaat in huis. U kunt er in deze situatie voor kiezen om de muren te laten injecteren, maar dit biedt slechts een tijdelijke oplossing. Interessanter is het dan ook om een waterkering te voorzien. Wat is een waterkering nu echter precies en waarom zou dit een interessanter alternatief moeten zijn in vergelijking met het injecteren van uw muren? U komt het allemaal te weten op deze pagina!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat is een waterkering precies?

Een waterkering is in principe een vochtwerende laag die kan worden gerealiseerd uit kunststof of roofing. Ze wordt waterpas op de stenen geplaatst. Dit gebeurt op de eerste rij stenen van de woning gelijk met de vloerpas. Door het aanbrengen van een waterkering dient de woning dus in principe in haar totaliteit te worden opgelift. Dit zorgt er voor dat het een vrij ingrijpende opdracht is welke dan ook veelal uitsluitend bij renovatieprojecten wordt toegepast. Bovendien is het ook nog eens zo dat het na afloop van de bouw realiseren van een waterkering hoofdzakelijk een vereiste is bij oudere woningen. Nieuwe of recentere woningen van na de jaren ’80 zijn in het merendeel van de gevallen immers altijd voorzien van een waterkering.

Voor de realisatie van een waterkering kan er in principe gebruik worden gemaakt van diverse materialen. Enkele mogelijkheden op dit vlak zijn roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen en hydraulische mortel. Er kan eventueel eveneens gebruik worden gemaakt van een DPC-folie. Ondanks het feit dat het voorzien van een waterkering aldus een vrij ingrijpend karwei is moet het wel gezegd dat ze zeer doeltreffend is. Bovendien werkt een waterkering permanent, iets wat niet kan gezegd worden van het injecteren van de muren. Bij deze laatste oplossing dient dit karwei na een bepaalde termijn dan ook nog eens te worden herhaald.

Wanneer biedt een waterkering de oplossing voor uw probleem?

Veel woningen die zijn gebouwd voor 1980 worden op een zeker ogenblik geconfronteerd met een vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Dit komt omdat dergelijke huizen nog niet zijn voorzien van een waterkering. In principe zorgt dit er voor dat het vocht dat zich in de bodem bevindt vrij eenvoudig een weg naar binnen in huis kan vinden. Dit geldt bovendien niet uitsluitend voor oudere woningen. Ook wanneer u over een recent gebouw beschikt kan er sprake zijn van opstijgend vocht dat zich een weg kan banen tot in huis. Dit is echter veelal het gevolg van een slechte constructie.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Zoals de naam reeds laat vermoeden is opstijgend vocht werkelijk vocht dat zich vanuit de grond een weg naar boven probeert te banen. Niet alleen de muren, maar ook het pleisterwerk in huis kunnen dit grondvocht opnemen. De hardnekkigheid van het vochtprobleem zal worden bepaald door verschillende factoren. Zo is er niet alleen de dikte, maar ook de poreusheid van de materialen. Ook de grondwaterstand zal op dit vlak een niet onbelangrijke rol spelen.

Het herkennen van opstijgend vocht

Hoe kunt u opstijgend vocht herkennen? Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Het is op dit vlak vooral van belang om de oorzaak van het probleem in het achterhoofd te blijven houden. Net omdat het namelijk gaat om opstijgend vocht is het zo dat de schade in eerste instantie merkbaar zal zijn aan de onderkant van de muur. Er ontstaan dan vochtplekken, maar in een latere fase ook schimmels. Het directe gevolg is bovendien dat het behang kan beginnen afbladeren en ook het pleisterwerk kan loskomen. Dit zijn stuk voor stuk tekenen die duidelijk in de richting van een probleem door opstijgend vocht wijzen.

Injecteren is geen permanente oplossing

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen die te maken hebben met opstijgend vocht er voor om hun muren te injecteren. Dat is best interessant en kan het probleem wel degelijk verhelpen, maar anderzijds moet het gezegd dat het injecteren van de muren in uw huis slechts een tijdelijke oplossing vormt. Na verloop van tijd gaat de werking van het vochtwerend middel namelijk afnemen waardoor er terug nieuwe kosten dienen te worden gemaakt. Dit geldt niet voor het geval u er voor kiest om een waterkering aan te brengen. Een waterkering zal nadat deze is geplaatst dan ook blijvend haar functie vervullen. Dit maakt de keuze voor een waterkering op langere termijn dan ook financieel veruit het interessantst.

De voordelen van een waterkering

Aan de realisatie van een waterkering zijn tal van verschillende, interessante voordelen verbonden. We zetten deze graag even uitgebreid voor u op een rijtje:

  • Door de realisatie van een waterkering wordt elk risico op stijgend vocht uitgeschakeld.
  • Een waterkering realiseren is in vergelijking met het injecteren van de muren wel een permanente oplossing. U zult dus later geen extra kosten meer moeten maken.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

De hierboven aangegeven voordelen die zijn verbonden aan een waterkering zijn uiteraard bijzonder interessant, maar er zijn ook een aantal nadelen waar u rekening mee dient te houden. Het is bijvoorbeeld zo dat een waterkering laten aanbrengen heel wat duurder is in vergelijking met het injecteren van de muren. Bovendien gaat er breekwerk mee gepaard wat er voor zorgt dat het merendeel van de mensen er voor kiest om dit uitsluitend te doen op het ogenblik dat er sprake is van een grootschalige renovatie.

Hoeveel kost de realisatie van een waterkering?

Tot slot spreekt het voor zich dat u ook nog graag zult willen weten welke kosten er precies in rekening worden gebracht voor het voorzien van een waterkering. In vergelijking met het injecteren van de muren in uw huis is dit uiteraard een stukje duurder. Wij hebben de gemiddelde kosten voor dit karwei even opgenomen in de hieronder aangegeven prijstabel.

Type karwei Gemiddelde kostprijs
Voorzien van een waterkering Tussen 80 & 150 euro per lopende meter

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.