Informatie en advies over vochtbestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Eén van de vaakst voorkomende oorzaken van vochtproblemen is optrekkend vocht. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden (grond)water dat opstijgt uit de ondergrond. Dit is uiteraard een zeer vervelend probleem welke aan spoedige aanpak vereist. Ondanks het vervelende karakter waar optrekkend vocht over beschikt moet het gezegd dat ze relatief eenvoudig kan worden verholpen. Bovendien kunnen ook de kosten hiervoor sterk binnen de perken worden gehouden. Bent u ook geconfronteerd met optrekkend vocht en bent u daarvoor op zoek naar een concrete oplossing? In dat geval is het absoluut de moeite waard om de informatie op deze pagina te raadplegen.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Optrekkend vocht komt vaak voor in oudere huizen die niet beschikken over een waterkering ter hoogte van het grondniveau. Het niet aanwezig zijn van een dergelijke waterkering zorgt er voor dat het grondwater in principe vrij kan worden geabsorbeerd door de muren in huis. Het ene optrekkend vocht probleem is echter het andere niet. De ernst van de situatie is namelijk sterk afhankelijk van de grondwaterstand evenals de poreusheid en de dikte van de materialen. In elk geval is het belangrijk dat optrekkend vocht tijdig wordt behandeld.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht kan verschillende, bijzonder nare gevolgen hebben. In eerste instantie zijn er de gevolgen voor het huis in kwestie. Optrekkend vocht kan er namelijk nadat ze zich manifesteert voor zorgen dat de muurafwerking wordt aangetast. Dat is nog niet alles. Zo kan er zelfs schade ontstaan aan de constructie van de woning. Deze schade kan zich uiten onder de vorm van een verrotting van de houten componenten, maar ook de muren kunnen worden aangetast. In tweede instantie is het ook zo dat vochtproblemen bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de inwoners van het huis. Vochtproblemen die zich manifesteren kunnen dan ook onder meer problemen aan de luchtwegen veroorzaken. In het bijzonder voor mensen die reeds lijden aan bijvoorbeeld astma is het dan ook van cruciaal belang om de vochtproblemen in huis tot een absoluut minimum te beperken.

Hoe optrekkend vocht herkennen?

Ondanks het feit dat optrekkend vocht dus in principe uitstekend kan worden opgelost is het wel van belang om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk gaat om optrekkend vocht. Er kan wat vochtproblemen betreft immers nogal snel verwarring ontstaan. Om te voorkomen dat u een foutieve behandeling toepast vertellen we u daarom eerst graag hoe u optrekkend vocht nu precies kunt herkennen.

In eerste instantie is het een foute gedachte dat optrekkend vocht zich uitsluitend kan manifesteren op binnenmuren. Ze kan dan ook uitstekend opduiken aan één of meerdere buitenmuren. Meerdere ‘symptomen’ kunnen duidelijk maken dat er sprake is van optrekkend vocht in uw woning. Allereerst zijn er uiteraard de vochtplekken die ontstaan op de muren. Deze kunnen reeds een zeer belangrijke indicatie vormen. Optrekkend vocht kan echter ook zorgen voor vochtproblemen op de vloer en bovendien kunnen er naast vochtplekken ook vervelende, lelijke schimmels ontstaan. Een andere duidelijke aanwijzing dat er sprake is van optrekkend vocht is de muffe geur die zich doorheen de woning zal verspreiden en dan hebben we het nog niet gehad over het mogelijks loskomen van de muurafwerking.

Let wel, verschillende van de bovenstaande symptomen kunnen niet uitsluitend wijzen in de richting van optrekkend, maar ook doorslaand vocht. Manifesteren de vochtplekken en de schimmels zich niet onderaan, maar wel halverwege of bovenaan de muur? In dat geval is de kans bestaande dat er sprake is van doorslaand en niet van optrekkend vocht.

Hoe optrekkend vocht verhelpen?

Ondertussen is het tijd geworden om te kijken naar de verschillende mogelijkheden die er bestaan om optrekkend vocht te verhelpen. Tegenwoordig kunnen er tal van uiteenlopende oplossingen voor worden toegepast, maar wij hebben er voor gekozen om de twee belangrijkste en vaakst voorkomende voor u op een rijtje te zetten.

1.) Het injecteren van een vochtwerend middel

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om optrekkend vocht te verhelpen door het injecteren van een vochtwerend middel. Het injecteren gebeurt in elke muur waar sprake is van opstijgend of optrekkend vocht. Het principe achter deze techniek mag dan wel eenvoudig zijn, toch vereist het een professionele en precieze uitvoering. Dit zorgt er voor dat het toch wordt aangeraden om dit karwei uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Het vochtwerend middel wordt in de muur geïnjecteerd door gaten die om de 10 à 12 centimeter in de muren worden geboord. Het vochtwerend middel betreft een vochtwerende gel of andere vloeistof welke zich eenmaal geïnjecteerd zal uitzetten in het metselwerk. Op deze manier wordt op zeer efficiënte wijze voorkomen dat het grondvocht zich nog een weg kan banen tot in de woning. Nadat alles is opgevuld is het wel van belang om de muren goed uit te laten drogen. Pas wanneer dit is gebeurd kan ze namelijk terug worden bekleed.

Kiest u er voor om uw muren te laten injecteren door een expert? In dat geval kunt u rekening houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 90 en 110 euro per vierkante meter.

2.) Het onderkappen van de muren

Een tweede, meer drastische oplossing voor het verhelpen van problemen door optrekkend vocht is terug te vinden in het onderkappen van de muren. In deze situatie wordt er voor gekozen om horizontale sleuven in het metselwerk te frezen zodat het gebouw als het ware wordt opgelift. In de vrijgekomen ruimte wordt er een kunststof vochtkering geplaatst waardoor het opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is. Dit klinkt uiteraard als een zeer efficiënte oplossing, maar waarom is het onderkappen van de muren dan eigenlijk in de praktijk helemaal niet zo populair?

Muren onderkappen zorgt er voor dat er heel wat stof, maar ook schade ontstaat. Bovendien dient er eveneens een nieuwe afwerking voor de muren te worden voorzien. Dit zorgt er voor dat het onderkappen van muren eigenlijk vooral wordt toegepast in situaties waarin er sprake is van een grondige renovatie. Indien u er voor kiest om uw muren te laten onderkappen door een professionele partij kunt u al snel rekening houden met een kostenplaatje van zo’n 150 euro per lopende meter. Echt goedkoop kunnen we deze oplossing (zeker in vergelijking met het injecteren van een vochtwerend middel) dan ook niet noemen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Vochtplekken op de muren behandelen en verwijderen

Wanneer er vochtplekken op de muren in huis ontstaan kan dit meerdere

Vochtprobleem behandelen

Heeft u thuis een vochtprobleem? Om schade aan uw woning te voorkomen

Vochtige muren behandelen

Het behandelen van vochtige muren kan gedaan worden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld