Vocht in uw huis is een teken van een te hoog vochtgehalte. De reden voor het ontstaan van vochtige plekken in uw huis kan meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er verschillende typen vochtproblemen die zich plaats kunnen vinden in een woning. In sommige gevallen kunt u deze problemen zelf oplossen maar het is altijd aan te raden om een expert in te schakelen om het vocht in uw huis te bekijken voor het geval u een serieuzer probleem heeft.
Opstijgend vocht in uw huis
Opstijgend vocht is een probleem waar veel huishoudens in België last van hebben. Het vocht is afkomstig van grondwater / regenwater dat via uw fundering in de muren terecht komt. Het vocht trekt wanneer dit onbehandeld verder in de muren en deze kunnen na verloop van tijd broos worden. Opstijgend vocht komt vaak voor in de kelder of bijvoorbeeld muren die dichtbij de kruipruimte of fundering zijn gelegen. U kunt opstijgend vocht aan de volgende kenmerken herkennen:
- Loslatende plinten
- Vochtplekken aan de onderkant van de muur
- Loshangend behang
- Afbladerende verf
Het is aan te raden om niet te lang te wachten om dit probleem te verhelpen. Poreuze muren kunnen effect hebben op de waarde van uw woning. Opstijgend vocht in uw huis is het best en voordeligst te behandelen wanneer u er snel bij bent.
Vochtige muren
Bij een hoge luchtvochtigheid kan vocht in de muren van uw huis trekken. Dit gebeurd vaak bij spouwmuren. Dit probleem is in sommige gevallen op te lossen door beter te ventileren. In de meeste gevallen is het beter om vochtige muren te laten injecteren om definitief van dit probleem af te komen.
Kelder waterdicht maken
Omdat een kelder zich onder de grond bevind is de kans op vochtige muren daar groter. Grondwater kan in het metselwerk trekken en natte plekken veroorzaken. Om er voor te zorgen dat de muren in uw kelder niet verder beschadigen kunt u een expert vochtwerend materiaal in de muren laten injecteren. U zal dan geen last meer hebben van teveel vocht in de kelder van uw huis. Zeker wanneer uw woning meer dan 50 jaar oud is kan het zijn dat het bouwmateriaal van uw kelder niet vochtwerend genoeg is. Het waterdicht laten maken van uw kelder zorgt er voor dat grondwater niet meer zag worden opgenomen in de muren van uw kelder.
Lees ook: kosten dakisolatie.