Wanneer u te maken heeft met vocht in huis is dat om verschillende redenen erg vervelend te noemen. In eerste instantie zorgt vocht er namelijk voor dat niet alleen uw muren, maar ook bijvoorbeeld uw vloer en / of uw plafond aangetast kan worden. Dat is echter niet alles. De schimmel die op deze manier ontstaat is namelijk ook nog eens nefast voor de gezondheid van de inwoners. Wij geven u op deze pagina graag een overzicht van de verschillende soorten vochtproblemen die er bestaan inclusief de oplossing die u er voor kunt laten uitvoeren.
Verschillende soorten vochtproblemen
Om er zeker van te zijn dat u de juiste behandelingsmethode toepast is het natuurlijk in eerste instantie van belang om aan te kunnen geven om welke type vochtprobleem het precies gaat. Wij hebben de verschillende soorten vochtproblemen daarom eerst even uitgebreid voor u op een rijtje gezet.
Opstijgend vocht
Kunt u vaststellen dat er in uw woning vochtplekken opduiken ter hoogte van het grondniveau? In dat geval heeft u te maken met opstijgend grondvocht. Verschillende oorzaken kunnen hiervan aan de basis liggen. Het probleem wordt in het merendeel van de gevallen echter veroorzaakt door een verouderde fundering. Deze absorbeert het grondwater en beschikt niet over een vochtkering. Het opstijgend vocht kunt u behandelen op twee verschillende manieren, namelijk:
- Het injecteren van de muur
Op het ogenblik dat er een vochtprobleem ontstaat door opstijgend vocht wordt deze bij bestaande woningen vaak opgelost door het injecteren van de muur. In dit geval worden er gaten in de muren geboord waar vervolgens een vochtwerende gel in wordt gespoten. U kunt er rekening mee houden dat u voor deze oplossing een kostprijs betaalt die begint ergens rond de 100 euro per lopende meter.
- Onderkapping van de muur en plaatsing nieuwe vochtkering
Een tweede oplossing voor dit probleem is een behoorlijk stuk drastischer. Het betreft hier namelijk het onderkappen van muren. In deze situatie worden er horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt. In deze sleuven wordt een nieuwe vochtkering voorzien die als functie heeft om het vocht tegen te houden. U dient er rekening mee te houden dat de kostprijs voor dit type van vochtbestrijding ergens is gelegen tussen de 125 en 160 euro per lopende meter.
Doorslaand vocht
Een tweede type vochtprobleem waar u in uw huis mee kunt worden geconfronteerd is het zogenaamde doorslaand vocht. In dit geval zijn de vochtplekken duidelijk zichtbaar op de buitenmuren en / of de binnenmuren. Dit type vochtprobleem komt in het bijzonder voor bij oudere gebouwen die over een aangetaste gevelbekleding beschikken. Ook een niet of slecht geïsoleerde spouwmuur kan hier echter van aan de basis liggen. Voor het oplossen van doorslaand vocht zijn er twee verschillende oplossingen voor handen, namelijk:
- Het impregneren van de muren
Het probleem dat doorslaand vocht veroorzaakt kan in de praktijk eigenlijk zeer eenvoudig worden opgelost door het impregneren van de muren. Dit impregneren gebeurt altijd door middel van een onzichtbare coating waardoor er geen verandering aan de uitstraling plaatsvindt. De coating heeft als doel om te voorkomen dat vocht kan insijpelen tot in de gevel. Voor het impregneren van een gevel moet er een kostprijs worden betaald welke gemiddeld is gelegen tussen de 11 en 16 euro per vierkante meter.
- Het realiseren van een nieuwe gevelbekleding
Moet u vaststellen dat uw gevel in (zeer) slechte staat verkeert? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om de gevelbekleding te vervangen. Tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden kunt u bovendien twee vliegen in één klap slaan. Het vernieuwen van de gevelbekleding kunt u namelijk combineren met het toepassen van isolatie. Op deze manier krijgt ook de isolatiewaarde van uw huis een stevige boost en dat betekent een structurele meerwaarde op de vastgoedmarkt.
Vochtproblemen door condensatievocht
In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft een vochtprobleem niet noodzakelijkerwijs het gevolg te zijn van een fout in de bouwconstructie. Ook interne factoren zoals bijvoorbeeld een gebrekkige ventilatie of schade kunnen aan de basis liggen van een vochtprobleem in uw woning. Condensatievocht is een goed voorbeeld van een vochtprobleem dat ontstaat zonder dat er sprake is van een fout in de constructie van het huis.
Condensatievocht treedt het vaakst op in de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Dit type van vochtprobleem staat er om bekend te worden veroorzaakt door een aanzienlijke hoeveelheid waterdamp welke ontstaat door ofwel het koken, ofwel het douchen ofwel het nemen van een bad.
Op het ogenblik dat waterdamp niet op correcte wijze wordt afgevoerd zal deze afgezet worden op de muren. Het gevolg is een duidelijk afgetekend vochtprobleem dat de uitstraling van de ruimte behoorlijk kan beïnvloeden. De oplossing voor condensatievocht is gelukkig niet ver te zoeken. Door een regelmatige verluchting van de ruimte te voorzien wordt de waterdamp immers op efficiënte wijze afgevoerd. Wanneer een woning grondig is geïsoleerd is verluchten echter soms een probleem. In dat geval is het een aanrader om er voor te kiezen om een ventilatiesysteem te voorzien.
Vocht door lek in leidingen en afvoerbuizen
Heeft u te maken met vochtige plekken in uw huis die niet meteen verklaard kunnen worden door één van de hierboven aangegeven oorzaken? In dat geval is de kans bijzonder groot dat het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een lek in de leidingen en afvoerbuizen. Het detecteren van een dergelijk lek is niet altijd even eenvoudig omdat de gevolgen eigenlijk pas zichtbaar worden na ettelijke maanden of soms zelfs jaren. Is de oorzaak niet meteen duidelijk? In dat geval is het aan te raden om een specialist onder de arm te nemen. Hij kan namelijk een speciale lekdetectie uitvoeren. In dit geval zal er met behulp van een speciale vochtmeter naar aanwezige vochtproblemen worden gezocht. De prijs voor een dergelijke lekdetectie begint ergens rond de 350 euro.
Bouwvocht
Last but not least kunnen vochtproblemen ook veroorzaakt worden door bouwvocht. Indien er een traditionele woning wordt gebouwd wordt er bij de bouw bijzonder veel water gebruikt. Het kan ettelijke jaren duren vooraleer de woning volledig is uitgedroogd en dat kan best vervelende gevolgen hebben wanneer er hier geen rekening mee wordt gehouden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat hierdoor het pleisterwerk kan loskomen, maar er kan ook schimmel ontstaan in de vochtige ruimtes. Om het bouwvocht aan te pakken kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van een ontvochtiger. Het frequent verluchten van de woning is in principe het enige dat u echt tegen bouwvocht kunt ondernemen.