Informatie en advies over vochtbestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Hygroscopische zouten, zogenaamde muurzouten vormen een bijzonder vaak voorkomend probleem in het zogenaamde souterrain. Ook in een kelder of op de begane grond komt ze erg vaak voor. Vochtige, natte muren die beschikken over muurzouten blijven vochtig. Dit zorgt er niet alleen voor dat er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, daarnaast kan er ook een behoorlijke hoeveelheid warmteverlies optreden. Heeft u ook te maken met hygroscopische zouten en wilt u graag weten wat u hier tegen kunt doen en welke kosten er aan verbonden zijn? In dat geval zal de informatie op deze pagina u ongetwijfeld verder kunnen helpen.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat zijn hygroscopische zouten?

Wanneer er sprake is van hygroscopische zouten hebben we het eigenlijk over muurzouten. Het betreft hier zouten die van nature voorkomen in de bodem. Deze zouten beschikken over een hygroscopische aard wat betekent dat ze vocht aantrekken. Het kan hierbij niet alleen gaan om grondvocht, maar ook om omgevingsvocht. Het merendeel van de problemen die aan de basis liggen van hygroscopische zouten is echter terug te vinden in het ontbreken van een waterkering. In dit geval komt het grondvocht in contact met het metselwerk waardoor er sprake is van een instant vochtprobleem.

In verschillende omgevingen is er sprake van een hoge(re) concentratie aan meststoffen of dooizouten in de bodem. Deze kunnen er voor zorgen dat de concentratie op vlak van zout in de bodem vrij hoog is. Indien er sprake is van een gebrekkige waterkering zullen er dan ook al snel vochtproblemen ontstaan door opstijgend vocht. Het gevolg daarvan kan een mogelijke zoutuitbloei zijn. Het betreft hier een witte aanslag die zich aftekent op de muur.

De gevolgen van hygroscopische zouten

Wanneer u te maken heeft met hygroscopische zouten is het van belang om er rekening mee te houden dat u geconfronteerd kunt worden met allerhande problemen of nadelen. In eerste instantie is er uiteraard de witte aanslag die opduikt aan de muren van uw woning. Het betreft hier een louter esthetisch probleem. Dit is uiteraard vervelend, maar daar tegenover staat dat deze witte aanslag verder geen echte nadelen met zich meebrengt. Dat geldt wel voor de andere gevolgen die te wijten zijn aan hygroscopische zouten. We hebben ook deze nog even voor u op een rijtje gezet:

  • Het pleisterwerk op de muren kan aanzienlijk beschadigd worden.
  • De zoutkristallen kunnen het metselwerk aantasten.
  • Hygroscopische zouten blijven vocht aantrekken wat er voor zorgt dat de muur niet kan uitdrogen.

In het bijzonder het laatste nadeel is er één die nefast kan zijn voor elk type van woning. Net omdat de muur geen kans krijgt om uit te drogen ontstaat er als het ware een vicieuze cirkel. Het aanpakken van het vochtprobleem dat verantwoordelijk is voor de hygroscopische zouten is in deze situatie eigenlijk het enige dat u kunt doen om het probleem op te lossen.

Hoe hygroscopische zouten aanpakken?

De behandelingswijze die kan worden toegepast tegen hygroscopische zouten is sterk afhankelijk van situatie tot situatie. Zijn de muren bijvoorbeeld eerder oppervlakkig aangetast? In dat geval kunnen de zouten eventueel eenvoudig van de muur worden geborsteld. In het merendeel van de gevallen zullen ze niet snel meer terugkeren. Is er sprake van een meer ernstig vochtprobleem? In dat geval zal deze handelswijze niet zo effectief blijken, in tegendeel.

Bovenstaande geldt bijvoorbeeld niet voor het geval er sprake is van opstijgend vocht. In deze situatie zijn de zouten afkomstig uit het grondwater namelijk in grote concentraties in de muur terug te vinden. Dit zorgt er voor dat ze permanent vocht zullen blijven aantrekken. Concreet betekent dit dat er actie dient te worden ondernomen tegen de oorzaak van het vochtprobleem om verdere schade te kunnen voorkomen. Door het injecteren van een vochtwerend middel in de muur is het mogelijk om het optrekkende vocht een halt toe te roepen. Bovendien is het een meerwaarde wanneer de muur wordt afgewerkt door middel van een isolerende coating. Dit laatste zorgt er voor dat de aanwezige zouten zich niet meer kunnen manifesteren in de pleisterlaag.

Hoeveel kost hygroscopische zouten behandelen?

Het is niet meer dan normaal dat u een goed beeld zult willen hebben op de kosten die worden aangerekend voor het behandelen van hygroscopische zouten. Het moet echter gezegd dat het bijzonder lastig is om hier een concrete prijs voor aan te geven. Dit komt in het bijzonder omdat de ernst van de situatie bepalend is voor de uiteindelijke kostprijs die voor het behandelen van hygroscopische zouten in rekening wordt gebracht. Hiervoor geldt dan ook dat, hoe sneller u erbij bent, des te beperkter de kosten uiteindelijk zullen uitvallen.

Wat de kosten voor het behandelen van hygroscopische zouten betreft moet u bovendien ook niet alleen maar rekening houden met het verwijderen van de zouten op zich. Dit kunt u bovendien ook perfect zelf doen. Het is vooral van belang om goed in detail te kijken naar de oorzaak van de hygroscopische zouten. Dient de muur bijvoorbeeld geïnjecteerd te worden? In dat geval kunt u rekenen op gemiddelde kosten van zo’n 60 à 65 euro per lopende meter. Wanneer u zelf geen idee heeft van de oorzaak van de hygroscopische zouten is het altijd de moeite waard om dit even te bekijken met een expert. Hij zal u ook meteen kunnen aangeven welke actie(s) u kunt ondernemen om het probleem in kwestie op te lossen.

Besparen op de kosten van hygroscopische zouten behandelen

Afhankelijk van de ernst van de situatie zult u dus moeten vaststellen dat het behandelen van hygroscopische zouten behoorlijk wat geld kan kosten. Dat is vervelend, want het spreekt voor zich dat u hier niet om heeft gevraagd, in tegendeel. Er bestaan verschillende mogelijkheden om te besparen op de kosten voor het verwijderen en / of verhelpen van hygroscopische zouten, maar de belangrijkste heeft betrekking tot het aanvragen van offertes bij verschillende bedrijven. Alleen door deze verschillende offertes aan te vragen en ze objectief met elkaar te vergelijken is het mogelijk om de best mogelijke prijs te verkrijgen. Op deze manier kan er hoe dan ook met zekerheid tot een mooie 30% op de kosten worden uitgespaard.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Kelderdichting bij een vochtige kelder

De oorzaak van vocht in de kelder is vrijwel altijd opstijgend vocht.

Vochtige muren behandelen

Het behandelen van vochtige muren kan gedaan worden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld

Vocht in huis

Vocht in uw huis is een teken van een te hoog vochtgehalte.