Water in kelder via vloer

saltpeterVeel mensen vinden het fantastisch wanneer ze er voor kunnen kiezen om een huis te kopen die beschikt over een kelder. Deze ondergrondse ruimte vormt namelijk de perfecte plaatst voor het opslaan van allerhande materialen en zelfs voedingswaren. Of misschien bent u wel van plan om een heuse wijnkelder te realiseren? In ieder geval, wat u ook van plan mag zijn met de kelder in uw huis, u dient er altijd rekening mee te houden dat er een kans bestaat dat u wordt geconfronteerd met een bepaald vocht- of waterprobleem. In het bijzonder wanneer in kelder via vloer komt zeer vaak voor. Heeft u eveneens te maken met dit vervelende probleem en bent u daarvoor op zoek naar een concrete oplossing? In dat geval helpen we u graag verder door middel van de informatie die is terug te vinden op deze pagina.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat water in kelder via vloer?

Wanneer u te maken heeft met water in uw kelder welke via de vloer omhoog trekt is er doorgaans sprake van optrekkend grondwater. Dit is zeer vervelend, want het grondwater kan niet alleen via de vloer zelf omhoogtrekken, maar bijvoorbeeld ook via de naden van de keldervloer. Het tegenhouden van grondwater kan gelukkig op verschillende manieren worden gerealiseerd. Voor welke optie u uiteindelijk zult kiezen is evenwel een beetje afhankelijk van de ernst van de situatie. Hou er in ieder geval wel rekening mee dat optrekkend grondwater tegen moet worden gehouden. Wanneer u niets onderneemt om dit probleem aan te pakken zult u waarschijnlijk nooit (optimaal) gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die uw kelder te bieden heeft.

Hoe water in kelder via vloer oplossen?

Indien er sprake is van water in de kelder die via de vloer zich een weg heeft gebaand tot in de ruimte is het uiteraard belangrijk om te kijken naar de verschillende oplossingen die er hiertoe bestaan. De oplossing die voor water in de kelder via vloer wordt toegepast is steeds afhankelijk van de ernst van de situatie. Is er sprake van veel water? In dat geval zal er doorgaans een soort van drainage moeten worden uitgevoerd. Op dit vlak kunnen er twee verschillende opties worden toegepast, namelijk:

Randdrainage

In deze situatie infiltreert het vocht de kelder via de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken. Doorgaans is er in dit geval sprake van een betonnen vloer gecombineerd met een bakstenen muur. Het grondwater heeft niet de mogelijkheid om zich een weg te banen door het beton, maar probeert zich dan maar een weg te banen via het cement dat zich bij de klimnaad bevindt. Wanneer u er voor kiest om dit probleem op te lossen door middel van randdrainage wordt er een stenen goot gemetseld welke is voorzien van een waterdichte cementering. Deze goot wordt aangebracht op de vloer onderaan de wanden van de kelder. Water dat vervolgens via de klimnaad omhoog trekt komt in deze goot terecht waarna ze vervolgens naar een verzamelput wordt geleid. Van hieruit wordt het water verder afgevoerd naar bijvoorbeeld het riool.

Opgepast, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het toepassen van randdrainage niet altijd een mogelijkheid is. Dit kan dan ook uitsluitend gebeuren bij onbeschadigde vloeren van beton. Bijgevolg is het bijvoorbeeld niet mogelijk om randdrainage te gebruiken bij een zuigende, poreuze vloer. In dit geval wordt het dan ook ten stelligste aangeraden om er voor te kiezen om gebruik te maken van vloerdrainage. Wanneer u zelf niet over de mogelijkheid beschikt om uit te maken wat nu precies de beste van deze beide drainage-opties is voor wat het oplossen van water in kelder via vloer betreft is het beslist de moeite waard om even te overleggen met een echte expert.

Vloerdrainage

Een tweede mogelijkheid is terug te vinden in de situatie waarin vocht onder de aanzienlijke druk van het grondwater in de vloer van de kelder infiltreert. Wanneer dit het geval is wordt er doorgaans voor gekozen om gebruik te maken van vloerdrainage om het probleem op te lossen. De keldervloer wordt in deze situatie voorzien van stroken met een noppenmembraan. Door de bijzondere structuur waar dit membraan over beschikt wordt het water via allerhande kanaaltjes naar een verzamelput geleid.

Een waterpomp welke in de put wordt geplaatst heeft als functie om het aanwezige grondwater weg te pompen via een afvoerkanaal. Een dergelijke waterpomp is veelal voorzien van sensoren waardoor ze automatisch haar werk kan doen. De nieuwe vloer van beton wordt bovenop de noppenfolie aangebracht. De noppenfolie beschikt over een sterk karakter waardoor het grondwater netjes onder de nieuwe vloer blijft en daar wordt afgevoerd. Op deze wijze wordt er voor gezorgd dat elke, nieuwe vloer netjes droog blijft. Het geldende vochtprobleem kan op deze manier dan ook al snel worden verholpen.

Hoeveel kost het verhelpen van water in kelder via vloer?

Het is bijzonder lastig om aan te geven met welke kostprijs u rekening dient te houden voor het oplossen van water in kelder via vloer. Volstaat het om gewoon randdrainage toe te passen? In dat geval dient u rekening te houden met een kostprijs van een paar duizend euro maximaal. De gemiddelde prijs hiervoor is dan ook gelegen tussen de 750 & 3.000 euro afhankelijk van de oppervlakte van de kelder. Is de situatie wat complexer en dient er een complete vloerdrainage te worden uitgevoerd? In dat geval hoeft u er niet vreemd van op te kijken wanneer de kostprijs oploopt tot een bedrag van een slordige 10.000 euro. Vooraleer u het water in uw kelder gaat verhelpen is het dan ook altijd een must om eerst even na te gaan welke kosten hier exact aan verbonden zijn.

De gevolgen van water in kelder via vloer

Omwille van de soms hoge kosten kiezen veel mensen er voor om het verhelpen van het water in hun kelder uit te stellen. Dat is ergens misschien wel een beetje normaal, maar anderzijds dient u er toch rekening mee te houden dat dit enkele zeer vervelende nadelen met zich meebrengt. Niet alleen kan het vocht in uw kelder zich namelijk gaan manifesteren waardoor ze min of meer onbruikbaar wordt, daarnaast kan hierdoor ook de constructie van de woning worden aangetast. Dat is bovendien niet alles. Vochtproblemen in huis hebben immers ook altijd een bepaalde invloed op het leefklimaat. Het gevolg hiervan is dat er een lucht ontstaat die schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van de woning. Het zo snel mogelijk laten verhelpen van water in de kelder is dan ook altijd een absolute must.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.