Hoge luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheidEen hoge luchtvochtigheid in huis is niet alleen nefast voor uw woning, daarnaast is het ook nog eens bijzonder slecht voor uw gezondheid en deze van alle andere inwoners. Er is sprake van een hoge luchtvochtigheid op het ogenblik dat het percentage vocht in huis boven de 70 procent uitkomt. Een ideale luchtvochtigheid is dan ook gelegen tussen de 40 en 60 procent. Dit is ook de luchtvochtigheid waar mensen zich het best bij voelen. Hoe wordt die hoge luchtvochtigheid nu echter precies veroorzaakt en wat kunt u er aan doen? Het wordt allemaal duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Wanneer is er sprake van een hoge luchtvochtigheid?

We spreken van een hoge luchtvochtigheid op het ogenblik dat het percentage vocht in de lucht hoger ligt dan 70 procent. In principe is het vooral zo dat dit in de zomer voorkomt. Dit is ook logisch aangezien warme lucht eenvoudig en bovendien ook meer vocht kan vasthouden in vergelijking met koude lucht. Wilt u graag weten hoe hoog het percentage luchtvochtigheid ligt in uw woning? In dat geval kunt u er voor kiezen om een hygrometer kopen. Dit instrument meet bovendien niet uitsluitend het vochtgehalte in de lucht, daarnaast kijkt het ook naar de temperatuur evenals de luchtdruk. Een hygrometer kan bovendien worden aangekocht tegen een scherpe kostprijs waardoor er op dit vlak geen grote investering is vereist.

Hoe ontstaat een hoge luchtvochtigheid?

In het merendeel van de gevallen wordt een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door een slechte ventilatie. Elke mens voegt in een huis op verschillende manieren vocht toe aan de lucht. Dit gebeurt niet alleen door te koken of door het nemen van een douche, maar ook door bijvoorbeeld gewoon te ademen en uiteraard ook door te zweten. Wanneer dit vocht niet goed weg kan zal het zich accumuleren. Niet zelden uit dit zich onder de vorm van condensatie. De vochtdeeltjes krijgen immers een vloeibaar karakter wanneer ze in aanraking komen met koude oppervlaktes. Ook bepaalde vochtproblemen in huis kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid. Denk hierbij onder meer aan een slecht klimaat in de kelder of de kruipruimte evenals aan doorslaand of opstijgend vocht.

Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid?

Wanneer er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid zijn er verschillende gezondheidsklachten waarmee u kunt worden geconfronteerd. Het betreft hier niet alleen ademhalingsproblemen, maar ook hoofdpijn. Mensen die reeds over reuma of astma beschikken zullen hier uiteraard het meeste hinder van ondervinden. In ernstige gevallen kunnen schimmels zelf een luchtwegeninfectie veroorzaken. Het is dan ook uitermate belangrijk om hier aandachtig voor te zijn. Andere gevolgen van een hoge luchtvochtigheid zijn terug te vinden in het feit dat er natte muren kunnen ontstaan in huis, maar ook dat hout kan gaan rotten en dat er ongedierte kan opduiken. Het betreft hier zaken zoals kakkerlakken, pissebedden, zilvervisjes en ga zo maar door. Bovendien kan er in de woning een muffe lucht ontstaan en kan het meubilair klam gaan aanvoelen. Niet alleen voor de gezondheid van mensen, maar ook voor deze van het huis op zich is het dus van belang dat er een optimale luchtvochtigheid heerst in uw huis.

Hoe de luchtvochtigheid in huis verlagen?

In het merendeel van de gevallen is het mogelijk om een hoge luchtvochtigheid te verlagen door het goed ventileren van de woning. Dit is in het bijzonder iets waar u aandachtig voor  dient te zijn bij woningen die over een grondige isolatie beschikken. In het bijzonder in van nature vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken is het een absolute vereiste om een ventilator te plaatsen. U kunt er niet alleen voor kiezen om een gewone ventilator te plaatsen, ook een mechanisch ventilatiesysteem is een optie en werkt efficiënter.

Veel mensen denken dat het eenvoudig openzetten van een raam na het douchen of het nemen van een bad reeds voldoende is om het vocht in de ruimte af te voeren. Uiteraard is dit beter dan niets, maar het is lang niet altijd voldoende. In het bijzonder wanneer het gezin heel wat leden telt zult u kunnen vaststellen dat een betere ventilatie een vereiste is. Los van dit gegeven is het zo dat het openen van een raam ook niet altijd bijzonder praktisch is. Wat bijvoorbeeld wanneer het buiten erg slecht weer is? Bovendien gaat er op deze manier ook heel wat warme lucht verloren, iets wat de energiefactuur niet ten goede komt.

Andere veroorzakers van een hoge luchtvochtigheid in huis

Het bestaan van condensatievocht in uw huis is niet de enige oorzaak die aan de basis kan liggen van een hoge luchtvochtigheid. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk zo dat er nog twee andere mogelijke oorzaken bestaan. We onderscheiden op dit vlak het doorslaand van het opstijgend vocht. Ook deze bespreken we graag nog even extra uitgebreid voor u.

Hoge luchtvochtigheid door doorslaand vocht

Er is sprake van doorslaand vocht wanneer er op meerdere plaatsen op de muren binnen in uw woning vochtplekken of schimmels ontstaan. Wanneer het huis in kwestie over een verouderde gevel beschikt is de kans groot dat deze dient te worden hersteld. In dat geval worden niet alleen de voegen hersteld, daarnaast worden ook kapotte stenen vervangen. Om er voor te zorgen dat er nadien geen sprake meer is van doorslaand vocht kan er eveneens voor worden gekozen om een impregneerlaag te voorzien. In dit geval wordt er een vochtafstotende vloeistof op de gevel aangebracht waardoor deze volledig waterdicht wordt gemaakt. Deze vloeistoffen staan er bovendien eveneens om bekend over een brandwerende, vuilafstotende evenals matig isolerende eigenschap te beschikken. Zo kunt u in één klap rekenen op heel wat verschillende voordelen.

Hoge luchtvochtigheid door opstijgend vocht

Een andere mogelijkheid is dat er een hoge luchtvochtigheid ontstaat door opstijgend grondwater. Dit probleem kunt u tegengaan door de muur in kwestie die het  grondwater absorbeert te injecteren met een vochtwerend middel. Deze wordt geïnjecteerd tussen het grondwater en de rest van de muur. In principe is het mogelijk om hetzelfde effect te realiseren door gebruik te maken van een waterkering. Het voordeel van deze laatste optie is dat er een permanente oplossing wordt geboden tegen optrekkend vocht. Keerzijde van de medaille is echter dat de realisatie van een waterkering een flink stuk duurder is in vergelijking met het injecteren van een vochtwerend middel.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.